23948sdkhjf

Kvinnor i branschen berättar: "Började hänga på verkstaden och fick mer självförtroende"

I dag är det den internationella kvinnodagen. Enligt de senaste siffrorna från Tempen på bussbranschen 2021 utgör kvinnor endast 11 procent av alla anställda inom branschen. Bland bussmekaniker är den siffran dystra 4 procent.

RT-forum har listat några av de intervjuer vi gjort genom åren med kvinnor i branschen.

Vi börjar med Bussförar-SM 2021. Dagen innan tävlingen gick av stapeln fick Marika Isetorp ett samtal med en förfrågan om hon ville ställa upp. Det hade skett avhopp precis innan och svaret blev: ja. Då hade hon jobbat som bussförare i drygt ett år.

Innan dess jobbade Marika Isetorp som bland teaterpedagog och haft förtroendeuppdrag i Vänersborgs kommun. I förra årets bussförar-SM slutade hon på en fjärde plats och blev bästa kvinna i tävlingen.

Läs hela intervjun här: Från teaterpedagog till bussförare: "Roligt att kunna bidraga till samhället".

”Det bästa är att jobba med bussar”. Så beskriver Ida Arvedal yrket som tungmekaniker på dåvarande Arriva, nuvarande VR Sverige, när vi talades vid. Endast fyra procent utgörs av kvinnor inom tungmekanikerbranschen, något Ida Arvedal själv inte reflekterar så mycket över men vill samtidigt damma av branschens rykte om att bara var tungt.

Läs hela intervjun här: Tungmekanikern Ida Arvedal: ”Man behöver inte vara tyngdlyftare”

Helen Bergh som driver MK Bussresor tillsammans med sin familj belönades förra året med RK Travelgroups pris Guldbussen.

Läs hela intervjun här: Guldbussen-prisade Helen Bergh i stor intervju.

Ytterligare en rafflande final i Bussförar-SM. 2022 samlades 20 av landets bästa bussförare från hela landet på testbanan Training Partner utanför Arlanda. Vi tog tempen på de tävlande, och just stress är en utmaning i yrkesrollen, menade Sanna Fink, som kör stads- och regiontrafik i Västerås för Svealandstrafiken.

Via Keolis intranät fick Yoo Karlung kännedom om Bussförar-SM 2022 och hon nappade direkt. ”Det känns ju stort att säga att man är med i ett SM” berättade hon då.

Läs hela intervjun här: Bussförar-SM 2022: "Det här är min revansch!".

Enligt Tempen på bussbranschen 2021 är andelen anställda kvinnor i branschen 11 procent. Bland bussmekaniker är den siffran fyra procent och inom trafikledare utgör andelen anställda kvinnor 24 procent.

Transportföretagens projekt Framfart jobbar med att öka jämställdheten inom branschen. Bland annat syftar projektet till att hjälpa till vid rekrytering genom olika verktyg och färdplaner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063