Myndigheter stoppar nya busslinjer
Strömma Buss har i flera instanser fått avslag för sina ansökningar om trafiktillstånd för linjetrafik med buss i Stockholms innerstad. Bolagets vd Johan Ekman och BR:s Förbundsdirektör Anna Grönlund har ingen som helst förståelse för myndigheternas inställning.
Dessutom har Stockholms läns trafikhuvudman, SL, offentligt deklarerat att man avstår sin lagstadgade invändningsrätt. Därmed är det i lagens mening fritt att bedriva linjelagd kollektivtrafik inom länet om man uppfyller lagstadgad krav på företag och verksamhet.
- Länsstyrelsen, Länsrätten och Transportstyrelsen har avslagit Strömma Buss ansökan, säger Johan Ekman, vd i Strömma Buss. Genom denna hållning tycks dessa instanser inte har förstått innebörden i tankarna med den nya kollektivtrafiklagstiftningen som ska öppna för nya trafikmöjligheter, öka medborgarnas möjligheter att resa kollektivt oavsett om det handlar om resor till och från arbetet eller resor under fritid och semesterledigheter.
Anna Grönlund är mycket förvånad över myndigheternas hållning i detta ärende och håller med Johan Ekman.
- Dessutom är det förvånande att det har skett en omfattande byråkratisk process av ett förhållandevis enkelt ärende, säger Anna Grönlund. Transportstyrelsen är en ny myndighet och en av avsikterna med bildandet var att förenkla administrationen av trafik- och transportärenden samt uppnå minskad byråkrati och därmed minskade kostnader. Hanteringen av Strömma Buss ärende går i rakt motsatt riktning. Att Transportstyrelsen dessutom går tvärt emot vad regeringen ger uttryck för i propositionen Ny kollektivtrafiklag ser jag som totalt oacceptabelt. De skäl man anför för avslaget ser jag som byråkratiskt krångel – de svårigheter man pekat på kunde lätt hanterats i en dialog med entreprenören Strömma Buss.
Det var den 2 februari 2009 som Strömma Buss AB till Länsstyrelsen i Stockholms Län lämnade in en ansökan om trafiktillstånd för linjetrafik för sightseeingturer med buss i Stockholms innerstad. Det handlar om trafik året runt med tätare trafik under sommarmånaderna. Av- och påstigning kommer att ske på alla hållplatser.
Ansökan avser en utvidgning av den busstrafik med sightseeing benämnd ”Open Top Tours” som har pågått ett antal år. Självklart kommer även resenärer som enbart vill transportera sig mellan de olika hållplatserna erbjudas resa, vilket ger alla stockholmare helt nya resealternativ.
I sin ansökan förklarade Strömma Buss att bolaget sedan tidigare innehar trafiktillstånd för yrkesmässig beställningstrafik. Befintliga fordon med beställningstrafiktillstånd kommer att användas i trafiken.
Länsstyrelsen i Stockholms Län sände över Strömma Buss ansökan till följande remissinstanser: Polismyndigheten i Stockholms län, SL och Trafikkontoret i Stockholms Stad.
Under förutsättning att aktuella fordon uppfyller gällande miljö- och trafiksäkerhetskrav har trafiksektionen i Stockholms City polismästardistrikt ingen erinran. Även SL gav sitt medgivande under förutsättning att vid de tillfällen hållplatser ska nyttjas som används av SL:s bussar i linjetrafik, får dessa inte användas för uppställning, tidsreglering eller annat som kan hindra SL ordinarie linjetrafik.
Trafikkontoret i Stockholms Stad avstyrkte i sitt remissvar ansökan om trafiktillstånd av flera skäl.
Trafikkontoret förklarar i sitt remissvar att man under hand har godtagit trafiken eftersom bussarna har sina stopp på platser där det juridiskt är möjligt att stanna. Det är huvudsakligen vid bussparkeringsplatser eller vid last-, på och avstigningszoner.
Trafikkontoret vill avstyrka utvidgat linjetrafiktillstånd av följande skäl:
* Stopp-platserna är huvudsakligen avsedda för andra ändamål. Om dessa platser blir busshållplatser försämras användandet för andra ändamål i alltför hög grad.
* I de flesta av busskörfälten som är reserverade för ”fordon i linjetrafik” är det tillåtet även för övriga bussar och taxi att trafikera. Det gäller dock inte mittkörfält med SL:s busshållplatser i mitten. I dessa körfält med tät SL-trafik skulle störningarna och trafiksäkerhetsproblemen bli alltför omfattande om även annan linjetrafik tilläts.
* Trafikkontoret är dessutom tveksamt till att det är förenligt med yrkestrafiklagen att bevilja linjetrafiktillstånd enligt Strömma Buss ansökan. Där anges att en förutsättning är att trafiken inte ingår som ett led i ett sammanhängande arrangemang, där huvudsyftet är annat än själva transporten.
Länsstyrelsen i Stockholms Län avslår ansökan från Strömma Buss i sitt beslut i ärendet den 29 maj 2009. Motivering till beslutet är att då huvudsyftet för trafiken är att erbjuda sightseeingturer i Stockholm kan den sökta trafiken inte definieras som linjetrafik enligt yrkestrafiklagen. Trafiken är då att betrakta som beställningstrafik med buss. För sådan trafik innehar bolaget redan trafiktillstånd.
Efter avslaget av ansökan överklagade Strömma Buss beslutet till länsstyrelsen.
När det gäller Trafikkontorets invändning att stopplatserna huvudsakligen är avsedda för andra ändamål så håller Strömma Buss med om detta och förtydligar att bolaget endast gör korta och snabba stopp för av- och påstigning på platserna så övrig lastning och lossning eller bussparkering ej hindras. Strömma Buss har heller inga önskemål eller krav på att dessa platser ska ha ”hållplatsstatus” utan vid alla start och stopp har Strömma Buss skyldighet att lämna företräde till övrig trafik.
När det gäller invändningen att busskörfält med tät SL-trafik skulle påverkas negativt så konstaterar Strömma Buss att SL i så fall är den aktör som skulle påverkas och att det från SL:s eller från SL:s entreprenör Busslinks sida sida ej framförts sådana invändningar.
När det gäller Trafikkontorets tveksamhet till att det är förenligt med yrkestrafiklagen är trafikens huvudsyfte är ett annat än själva transporten så förstår Strömma Buss Trafikkontorets tveksamhet då ”sightseeing” inte finns definierat i Yrkestrafiklagen. ”Sightseeing” är utvecklad linjetrafik, på så sätt att komponenter lagts till för att utveckla en produkt.
Strömma Buss framhåller att det ligger helt i linje med den så kallade Lundinutredningen, det vill säga propositionen Ny kollektivtrafiklag, att köra ”annan trafik” än upphandlad, och invändningsrätten håller på att försvinna innan utredningen trätt i kraft i vissa län.
Länsstyrelsen avstyrkte dock Strömma Buss överklagande av beslutet. Därefter gick Strömma Buss vidare och överklagade beslutet i Länsrätten i Stockholms Län. Den 21 augusti 2009 avvisade Länsrätten överklagandet. Skäl för beslut är att det enligt Yrkestrafiklagen för beslut i frågor om beviljande av tillstånd till linjetrafik överklagas till Transportstyrelsen. Den 22 januari i år fick Strömma Buss besked av Transportstyrelsen att man avslår överklagandet. Transportstyrelsen anser att kravet om att yrkesmässig trafik för persontransporter som är tidtabellsbunden är uppfyllt. Även kravet att ersättning bestäms särskilt för varje passagerare för sig är uppfyllt, enligt Transportstyrelsen. Transportstyrelsen anser dock att kravet om att trafiken inte ingår som ett led i ett sammanhängande arrangemang där huvudsyftet är ett annat än själva transporten ej är uppfyllt.
- Strömma Buss håller inte med Transportstyrelsen, säger Johan Ekman, vd i Strömma Buss. Vi menar att även kravet om att trafiken inte ingår som ett led i ett sammanhängande arrangemang där huvudsyftet är ett annat än själva transporten är uppfyllt.
Strömma Buss lämnade den 30 januari i år in ett överklagande av Transportstyrelsens beslut.
- Varje passagerare som kliver på har som syfte att ta sig mellan de olika platserna enligt fastslagen turlista och prissättning enligt olika zoner, säger Johan Ekman. Lejonparten av samtliga passagerare åker mellan två och fem hållplatser med samma syfte som en pendelresenär på tillfälligt besök i staden. Det absolut viktigaste för passageraren är att få denna transport, och därmed bör det otvivelaktigt bedömas som att transporten är huvudsyften.
Johan Ekman framhåller i Strömma Buss överklagan att marknadsföringen inte har med själva trafikens särart att göra, utan är endast ett sätt att kommunicera med passagerarna på ett annat sätt än enbart med tidtabell.
Strömma Buss har nu till Transportstyrelsen skickat in en ny ansökan om tillstånd för linjetrafik. Ansökan är nu ute på remiss. Remisstiden löper ut i slutet av maj. Fortsättning följer i detta ärende.
Text: Anders Karlsson
Text: Anders Karlsson