23948sdkhjf

Nordkalotten besökssatsar gemensamt

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Andra fasen av Interregprojektet Visit Arctic Europe igång – Norge, Sverige och Finland samverkar.

Arbetet med Visit Arctic Europ är redan i full gång och pågår fram till den 31 mars 2021. Projektägare är Finnish Lapland Tourist Board, Swedish Lapland Visitors Board och Northern Norway Tourist Board med 125 deltagande företag, en ökning med ett trettiotal jämfört med förra projektfasen. Interregs styrkommitté har fattat ett positivt beslut om medfinansiering.

I projektets första fas, som pågick mellan 2015 och 2018 skapades banbrytande gränsöverskridande samarbeten mellan såväl turistföretag som destinationer och återförsäljare i resebranschen. Något som lockade över 30000 nya resenärer till regionen.

Tack vare ett lyckat samarbete tilldelades Visit Arctic Europe i november ifjol priset ”Arctic Award” i kategorin ”Overcoming Critical Mass” instiftat av Arctic Cooperation som är ett samarbete mellan fyra EU-program.

– Från Interreg Nord- programmets sida är vi mycket stolta över att kunna gå in med finansiering till Visit Arctic Europe, som enligt min mening är ett unikt gränsöverskridande samarbetsprojekt. Den fortsatta samverkan mellan länderna leder till att Visit Arctic Europe-området blir ett konkurrenskraftigt, hållbart besöksmål året runt, säger Rauno Posio, programdirektör för Visit Arctic Europe..

Huvudsakliga syftet för Visit Arctic Europes andra fas är att fortsätta det gränsöverskridande arbetet att utveckla Finnish Lapland, Swedish Lapland och Northern Norway som ett helårsbaserat, hållbart och högkvalitativt resmål. Effekterna och resultaten av det goda arbetet som gjordes i projektets första fas kommer att utvärderas och förfinas. Fokus kommer att ligga på marknadsföring, tillgänglighet och kompetensutveckling. Man kommer exempelvis att sträva efter att utveckla fler internationella flygförbindelser till området samt jobba för att skaffa utökade och övergripande digitala färdigheter bland deltagande företag.

– Vi vill rikta ett stort tack till finansiärerna och samarbetspartnerna som gör det möjligt att ta vårt gemensamma arbete till nästa nivå, säger Rauno Posio.

Projektets främsta mål är att bidra till ökad lönsamhet för turismbranschen och därigenom skapa nya möjligheter till sysselsättning och entreprenörskap i det arktiska Europa. I fortsättningsfasen strävar man efter en ökning med 10% i gästnätter från utvalda marknadsområden och säsonger, med avsikt att skapa helårsverksamhet för de regioner som deltar i projektet.

– Vi är otroligt glada att vi får fortsätta det fruktsamma gränsöverskridande arbetet tillsammans med våra partners i norra Finland och Nordnorge där vi får möjligheten att utvecklas tillsammans, säger Petronella Modin, tf. vd Swedish Lapland Visitors Board.

Destinationerna i Visit Arctic Europe består av finska Lappland, Norrbottens 14 kommuner samt Skellefteå och Sorsele i Västerbotten samt de tre nordligaste fylkena i Norge – Nordmark, Troms och Finnmark.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Lindstål till Stockholms Hamn

Turistbussen kräver mer

Sveriges Bussföretags TURBO-grupp tog upp frågan om bland annat bussbälten som kärvar och de extra krav som gäller för den som ska köra en turistbuss.

Nyhetsbrev

Nya glasögon för Transportstyrelsen

Branschen har länge mött kalla handen i sitt möte med Transportstyrelsen - men på Busstorget i Tylösand verkade det som om myndigheten äntligen bytt glasögon.

Arkiv

Nya villkor för bussresor

Nu blir det nya villkor för beställning av bussresor – det ska bli enklare att få ersättning för skador som uppkommer i samband med bussresor.

Rekordmånga anmälda till Busstorget

11 april kommer 235 deltagare till eventet Busstorget på Hotel Tylösand i Halmstad - det är fler deltagare än tidigare år.

Bussar för Snälltåget

Stena valutasäkrar Danmarksresan

Resia satsar på tågresor i Europa

Många vill, men det är både dyrt och krångligt att åka tåg mellan länder i Europa – nu lova Resia att ändra på den saken och tar samtidigt upp konkurrensen med bussresorna.

Svagt första kvartal för Tallink

SAS hotas av pilotstrejk

Hotet om pilotstrejk i Norden är nära och riktas mot det samägda flygbolaget SAS – ländernas pilotföreningar har varslat om strejk som träder i kraft 26 april.

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

WOW air i konkurs

Det isländska flygbolaget WOW air har gått i konkurs - bolaget har länge brottats med svåra ekonomiska problem.

Halv miljon till Östersjön

Kryssarna - en miljardaffär

Kryssningstrafiken genererar nästan 2 miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen i Stockholmsregionen – det framgår av en färsk rapport.

Sundås premiär på Busstorget

Oscar Sundås, branschutvecklare på Sveriges Bussföretag ser fram emot att få delta på Busstorget för första gången – i år genomförs branschmötet i Tylösand 11-12 april.

Ökning för flyg dämpades 2018

Under 2018 uppgick antalet passagerare på svenska flyg­platser till 39,3 miljoner – rekord visserligen, men tillväxten var den lägsta på många år.

Hyttval möjligt på Birka

2

Silent disco hos RK

250 personer kom till RK Travel Groups caribiska kalas i Göteborg – en av höjdpunkterna var Silent disco där alla rockar loss till den musik de själva valt.

Bengtsson till Buhres på Kivik

Wik till Busstorget

Nytt direktflyg Malmö-Mallorca

Flybmi i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.403