23948sdkhjf

Resecentrum vann arkitekturpris

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Angered resecentrum vinner Trafikverkets arkitekturpris.

Vartannat år delar Trafikverket och Sveriges Arkitekter ut ett pris för god arkitektur inom infrastruktur. Vinnaren 2019 heter Angered resecentrum och korades på Arkitekturgalan i Stockholm 10 mars 2020.

Resecentrumet prisas bland annat för ett engagerat samarbete mellan Wingårdh arkitektkontor, unga Angeredsbor och beställaren Västfastigheter. Arkitekten, stadsdelsförvaltningen och gruppen Unga Stadsutvecklare – som vet hur platsen används – har tillsammans mejslat fram den femsidiga, skimrande byggnaden och dess placering.

Trafikverkets chefsarkikekt Johan Folkesson presenterade vinnarnomineringen i form av juryordförande, och riksarkitekt Helena Bjarnegård delade ut priset. Det togs emot av Maria Olausson, ingenjör Wingårdhs, Tommy Gustavsson, ELK, Iman Josef Hussein, Unga stadsutvecklare, Wenche Lerme, SDN Angered, Mohammed Smesem, Unga stadsutvecklare, Stefan Ekman och Patrik Hallberg från Västfastigheter, samt sist men inte minst Ingrid Alerås, arkitekt Wingårdhs.   

– Det är ett litet hus på en komplicerad plats som rymmer ett stort och viktigt innehåll. En värdig plats för väntan, paus och möten, säger Ingrid Alerås från Wingårdhs.

– Jag vill gratulera arkitekter, konstnär, beställare och den grupp av unga Angeredsbor som skapat den vinnande anläggningen Angered resecentrum. De hade god konkurrens av övriga tre nominerade anläggningar och är en värdig vinnare, säger Johan Folkesson, Trafikverket. Han fortsätter:

– Trafikverket ska medverka i samhällsutvecklingen genom att skapa anläggningar och miljöer som är välfungerande, hållbara och vackra, fortsätter Folkesson. Arkitekturpriset är ett sätt att inspirera och visa exempel på god arkitektur inom infrastruktur.

Trafikverket och Sveriges Arkitekter utser alltid en oberoende jury, som i sin tur som utser vinnaren. Tävlingen är öppen för all infrastruktur, med olika aktörer som byggherrar. Det kan vara landsting, regionförbund, kommuner och privata aktörer.

Minst ett av de nominerade förslagen ska vara initierat eller utfört av personer, förvaltningar eller företag som inte är direkt knutna till Trafikverkets organisation. Årets nomineringar hade endast externa aktörer som byggherrar. Under Länkar finns mer information om de nominerade projekten.

Kort om priset

Infrastrukturanläggningar ska bidra till människors välbefinnande och genom sin utformning stödja goda och säkra beteenden i trafikmiljöer. Trafikverkets arkitekturpris instiftades 2011, delas ut vartannat år och omfattar anläggningar och miljöer för såväl person- som godstransporter.

Priset ska gå till en anläggning eller en miljö som präglas av god arkitektur, det vill säga en genomarbetad utformning som samspelar med landskapet och människorna. En oberoende jury utser det vinnande förslaget. I sin helhetsbedömning väger juryn in originalitet, innovationsvärde, miljöpåverkan och mervärde för samhället.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Färre Tåg i Bergslagen

Välkomnar korttidspermitteringar

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan

Nu är det svenskt i toppen av Tunga Bussligan 2020 - det visar Bil Swedens senaste statistik.

Svag mars för bussarna

Flexiblare skatteåterbetalning, tack!

Flexiblare återbetalning av skatt för avställda fordon krävs i coronakrisens spår – det anser Transportföretagen.

Kollektivtrafikens kontrollanter får mer jobb

Resandet med kollektivtrafiken minskar i hela Sverige – men biljettkontrollanterna har fått mer att göra, nu får de både förstärkning, ny skyddsutrustning och nya arbetsuppgifter.

Nyhetsbrev

Rekord i varsel

Arkiv

Nytt hopp för bussföretagen

Finansutskottet föreslår nya regler som bland annat innebär att bussföretag som kör upphandlad kollektivtrafik också kan få stöd – och de nya reglerna kan införas rekordsnabbt.

Konkurserna skenar

Allt fler busskonkurser

Långsiktig satsning på kompetensförsörjning

SKR stöder bussföretagen

Kollektivtrafikdagen inställd

Samtrans och Best transport inleder samarbete

Malmö-Köpenhamn – en liten ljusning

I Danmark räddas bussföretagen

Ny vd på Furuvik

Stängt hos svenska busstillverkarna

Skansen nära konkurs

Varslar hela personalen

”Stödupphandla – rädda transportsektorn!”

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Kör igång gratistrafik i Stockholm

Ännu färre tåg för SJ

Sågar nya krispaketet

Transportföretagen: ”Krispaketet saknar kontantstöd”

Skånetrafiken sänkt av coronakrisen

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Nytt hopp för familjeföretag

1

Stor trängsel i kollektivtrafiken

Storstad stänger alla museer

7 000 varslade räcker inte

Vann Stockholms city och Lidingö

Plus

Fem snabba frågor…

Avtal med Kommunal klart

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125