23948sdkhjf

Sverige Bussföretag: Fusk och fel med reseavdrag kostar 3,1 miljarder

Under budgetpresentation idag föreslog regeringen det att det nuvarande reseavdraget ska behållas. Beslutet att riva upp det reseavdrag som skulle ha trätt i kraft nästa år, aviserade regeringen om redan i oktober.

Efter regeringens beslut i oktober har kritiken inte låtit vänta på sig.

Sveriges Bussföretag menar att det nuvarande reseavdraget gynnar de som fuskar och gör fel, något som kostar omkring 3,1 miljarder per år enligt Skatteverket.

– Vi vill ju helst att det förslag som riksdagen i våras klubbade införs – en skattereduktion istället för ett skatteavdrag ökar kollektivtrafiken och gynnar klimatet enligt den modell som beslutades i riksdagen i våras. Vill vår nya regering gynna landsbygden mer än vad som gjordes genom riksdagsbeslutet kan man skruva på nivåer och gränser i den modellen, men att som regeringen nu gör, drastiskt försämra villkoren för landets kollektivtrafikresenärer samtidigt som man låter dagens fuskande få fortgå är fel väg för ett framtida hållbart Sverige. Därför föreslår vi att det görs en översyn av befintlig modell i syfte att minska fusket och se till att alla som reser klimatsmart med kollektivtrafiken får samma möjligheter till ekonomisk kompensation som den som väljer att resa med bil, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.  

Samtidigt vill de att regeringen ser över reseavdraget med fokus på hur fusket och felen med reseavdrag ska minskas och hur de ökade skatteintäkterna ska användas för att öka andelen resande med tåg, buss, cykel och samåkning i bil för att klimatutsläppen ska minska.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094