VTI leder projekt om turistvägar
Turismen är en av Sveriges största exportvaror. Många turister färdas på de svenska vägarna. För drygt 15 år sedan inrättades konceptet med turistvägar. De fokuserar på olika slags upplevelser och tanken med de brunskyltade vägarna är att visa upp en del av Sveriges unika natur- och kulturvärden både för inhemska och utländska besökare. I ett forskningsprojekt som leds av VTI ska man nu analysera processen för etablering och förvaltning av turistvägarna.
Överblick saknas
I dag saknas en överblick över turistvägarnas innehåll och form och det har sedan turistvägarna infördes inte heller gjorts någon uppföljning eller utvärdering av konceptet. Därför går det inte att svara på i vilken mån målen med turistvägar uppnås, hur besöksfrekvensen varierar, om besökarnas upplevelser motsvarar den information de fått eller om de olika turistvägarna speglar bredden i svensk natur och kultur.
– Vår uppdragsgivare, Trafikverket, vill få en överblick över hur olika inblandade aktörer ser på arbetet med turistvägarna och hur arbetet går till i praktiken. I uppdraget ingår också att föreslå förändringar av planeringsprocessen för att vägar med stora natur- och kulturvärden ännu bättre än i dag ska kunna utvecklas till attraktiva turistvägar, säger Hans Antonson, forskare på VTI, som leder projektet.
Regionalt ansvar
I Sverige ligger ansvaret för turistvägar och även beslutsprocessen om vilka vägar som ska vara turistvägar på regional nivå. Det handlar om samarbeten mellan länsturistorganisationer, kommuner, landsting, länsstyrelser, länsmuseer och Trafikverkets regionala organisationer.
En del av studien består i att göra intervjuer, enskilt eller i fokusgrupper med de berörda aktörsgrupperna. En annan del av studien inriktar sig på inhemska och utländska turister och deras erfarenheter och önskemål kring turistvägarna. Här kommer man att arbeta med både en enkätundersökning och kompletterande intervjuer.
Norge studeras
Planeringen av turistvägar skiljer sig åt mellan olika länder. Ett föregångsland i sammanhanget är Norge.
– Norge har gjort en mycket framgångsrik satsning på turistvägar. Här har man, till skillnad från i Sverige, en nationell plan och strategi för dessa vägar. Det har visat sig att detta också lett till en stor mängd besök och mycket uppmärksamhet kring turistvägarna. Därför ska vi i projektet även intervjua personer i Norge som arbetar med planering av turistvägar och ta del av deras erfarenheter, säger Hans Antonson.
Samarbetsprojekt
I projektet samarbetar VTI med Transportøkonomisk institutt, TØI, i Norge, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp och Luleå tekniska universitet, institutionen för samhällsbyggnad. Projektet har en budget på 1,5 miljoner kronor och kommer att slutredovisas hösten 2012.
VTI, Statens väg-och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Med omkring 190 medarbetare är VTI den största transportforskningsmiljön i Sverige. VTI utför tillämpad forsknings- och utvecklingsverksamhet som rör samtliga transportslag.