S V MP: Stoppa kollektivtrafiklagen!
Inför riksdagens kommande omröstning om Ny kollektivtrafiklag motionerar oppositionen mot propositionen. BR:s Anders Lundström sågar dock De rödgrönas konservatism.
Inte oväntat vänder sig oppositionen mot att kollektivtrafikföretag fritt ska få etablera kommersiell trafik: ”Kollektivtrafik är inte vilken vara som helst. Kollektivtrafik ger stora positiva externa effekter på miljön och samhällsekonomin, effekter som inte låter sig fångas upp av individens betalningsvilja. En väl fungerande kollektivtrafik och fritt marknadstillträde är därför två oförenliga företeelser. Det offentliga måste därför ta ett tydligt finansiellt och organisatorisk ansvar för kollektivtrafiken. Demokratin och samhällets inflytande behövs. Marknaden får inte bli norm. Kollektivtrafiken behöver utvecklas – men inom ramen för befintlig lagstiftning”, skriver De rödgröna i motionen.
Anders Lundström , ordförande i Bussbranschens Riksförbund och vd Busslink i Sverige AB, är besviken på De rödgrönas inställning:
– Det är beklagligt att oppositionen väljer att gå emot en samlad bransch. Vi som arbetar inom Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik har på olika sätt varit djupt involverade i hela den process som nu äntligen lett fram till en proposition om Ny kollektivtrafiklag. Just nu arbetar vi intensivt med att på olika sätt förbereda oss i branschen för nya utvecklingsmöjligheter inom kollektivtrafiken med resenärens behov i centrum. Runt om i hela Sverige funderar och diskuterar nu beställare och trafikföretag hur man tillsammans inom ramen för den modell kring Partnersamverkan som vi tagit fram parallellt med lagstiftningsprocessen ska utveckla framtidens kollektivtrafik.
– Vi är alla överens om att de kommersiella drivkrafterna i kollektivtrafiken måste få utvecklas för att vi ska kunna möta resenärernas många olika behov. Marknaden är redan idag norm för kollektivtrafiken, eftersom huvuddelen av kollektivtrafiken redan idag upphandlas i konkurrens mellan kommersiella företag. Problemet idag är att när upphandlingen är klar, råder sedan regionala monopol i flera år. Genom att ge fler aktörer möjlighet att då också samtidigt utveckla nya tjänster utifrån resenärens önskemål innebär att dagens regionala monopol försvinner. Ett strålande exempel på detta som redan idag gett resenärer som reser mellan län lägre priser och breddat utbud är den kommersiella expressbusstrafiken.
– Oppositionens förslag om en ny utredning stoppar den utveckling och det engagemang för framtiden som nu spirar i hela Sverige. Vi har sett nog av utredningar genom åren – det är tid för handling. Och vi är beredda att tillsammans med övriga aktörer ta kollektivtrafiken till en ny nivå, säger Anders Lundström.