En papperstiger
De rödgrönas förslag om sänkt fordonsskatt på buss är bättre på pappret än i verkligheten menar BR.
Men för att dämpa effekten av den höjda koldioxidskatten på kollektivtrafiken föreslår oppositionspartierna att fordonskatten för tunga bussar sänks med hundra miljoner kronor. Denna kompensation bör i stort sett kompensera busstrafiken för koldioxidskattehöjningen.
Problemet med denna skatteväxling från fordonsskatt till energiskatt är att till skillnad från privatbilismen är det en fördel om en buss används så mycket som möjligt. En buss rullar i genomsnitt 6 000 mil per år jämfört med en personbil som rullar 1 345 mil. Ju fler bilister som åker med bussen desto mindre totala utsläpp av växthusgaser. Men istället för att bidra till en fördubbling av kollektivtrafikens marknadsandel motverkar föreslagna dieselskattehöjningar på busstrafiken denna målsättning som oppositionens säger sig dela.
Ett återinförande av kilometerskatt på tunga lastbilar föreslås av de rödgröna. Tidigare har det nämnts att en kilometerskatt skulle införas för alla tunga fordon, men efter BRs samtal med representanter för oppositionen ska tydligen inte tunga bussar drabbas av en sådan skatt. Detta besked är lugnande eftersom en sådan skatt på tunga bussar skulle innebära en ökad kostnad för kollektivtrafiken på ungefär en miljard kronor per år!
De rödgröna föreslår vidare en utredning om ett färdmedelsneutralt avståndsbaserat reseavdrag och bidrag till fordonsindustrin för att utveckla miljösmarta bussar. Det är positivt men knappast tillräckligt för att bidra till en verklig förändring av människors val av färdmedel. Det är dags för nytänkande inom oppositionen i stället för att endast föreslå skattehöjningar och statliga bidrag.