23948sdkhjf

Grönlund omvald i IRU

| Av Redaktionen | Tipsa redaktionen

Anna Grönlund blev omvald som vice ordförande för IRU:s passagerarkommitté.

Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund omvaldes enhälligt till vice ordförande i IRU:s passagerarkommitté 7 november.  Hon har haft uppdraget sedan 2017. International Road Transport Union, IRU, är den internationella organisationen för yrkestrafik på väg. IRU företräder gods- och persontrafik och består av två likvärdiga kommittéer, den ena för godstrafik (CTM) och den andra för persontransport på väg, det vill säga buss och taxi (CTP).

– För Sveriges Bussföretag är det viktigt att vara en del av det internationella framförallt europeiska arbetet för bussbranschen. IRU har ett eget kontor i Bryssel med duktiga medarbetare som på plats följer och agerar kring det som sker inom EUs olika organ rörande buss- och persontransporter. Vi kan som medlemsorganisation här spela in våra synpunkter, byta erfarenheter med andra bussbranschorganisationer och ta del av den stora kunskap som finns hos IRU:s tjänstemän i Bryssel. Som vice ordförande har jag ännu större möjlighet att driva på för att de frågor vi i Sverige upplever som prioriterade får större fokus på den europeiska arenan, säger Anna Grönlund som är stolt och glad över det fortsatta förtroendet från kollegorna runt om i världen.

Valen till styrelserna i IRU:s båda kommittéer samt till IRU:s presidential executive, förbundets övergripande styrelse, ägde rum vid IRUs årsmöte i Geneve, där också IRUs huvudkontor är beläget.

Den tidigare ordföranden i IRU:s passagerarkommitté CPT, Jos Sales från Luxemburg, lämnade vid årsstämman sitt uppdrag, liksom den tidigare andre vice ordföranden, Christiane Leonard från BDO. De blir nu båda istället invalda i IRU:s huvudstyrelse, IRU Presidential Executive, som fokuserar på IRU:s interna utveckling och internationella arbete. Till ny ordförande i IRU:s passagerarkommitté CPT valdes vd för det belgiska bussförbundet, Patrick Westelinck. Till ny vice ordförande tillsammans med Anna Grönlund valdes Michael Nielsen, vd Dansk Persontransport, ett förbund som organiserar både buss- och taxiföretagen i Danmark.

I sitt tal direkt efter valet poängterade Patrick Westelinck att den samlade bussbranschen nu har ett unikt tillfälle att tydligt föra fram bussens fördelar både utifrån ett miljö- och kapacitetsperspektiv.

– Bussen är lösningen på många av de utmaningar som dagens samhällen har att hantera – klimatpåverkan, trängsel, rörlighet och ett positivt utbyte mellan människor och länder. Vi har som sektor också själva att agera proaktivt när det gäller den snabba digitaliseringen av persontransporter så att våra företag blir ledande aktörer i den utvecklingen och inte ställer sig vid sidan av, sa Patrick Westelinck.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussen kör själv i depån

Masexpressen knyts till Flixbus

Sverigepremiär för CapaCity L

Sverigepremiären för marknadens längsta enkelledbuss, CapaCity L, är nu spikad – Transdev har köpt ett gäng bussar till Göteborg där de börjar rulla i slutet av 2020.

Grönlund omvald i IRU

Anna Grönlund blev omvald som vice ordförande för IRU:s passagerarkommitté.

Fredman avancerar

Volvo lanserar ny dubbeldäckare

Nästa år lanserar Volvo Bussar en ny dubbeldäckare något som det ryktats om länge har nu bekräftats – det handlar om en expressbuss med extra stor kapacitet.

Nyhetsbrev

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Arkiv

Dryga böter för Västtrafik

Volvo och Transdev slår elbussrekord

Europas enskilt största elbussaffär är ett faktum. Transdev har beställt 157 helelektriska elbussar till Göteborgs stadstrafik av Volvo Bussar. Affären är i miljardklassen.

Tre bra kvartal för Scania

Scanias nettoomsättning för de nio första månaderna 2019 uppgick till 113,8 miljarder kronor - en ökning med 15 procent jämfört med samma period föregående år.

Fyra år längre och tre miljarder dyrare för Förbifarten

Nu släpper Trafikverket sin nya tidsplan för Förbifart Stockholm.

Scania bantar

Busshjälp till utsatta barn

Tågresandet i Västra Götaland ökar

Rekordaffär mellan Volvo och Transdev

Supersnål buss för skidlandslaget

Scania tar samarbetet med Sveriges längdlandslag till nästa nivå - utöver den tidigare vallalastbilen har landslaget nu även en specialbyggd skidbuss under tävlingssäsong.

Plus

Volvo rycker i Bussligan

Volvo rycker fram flera placeringar i Tunga Bussligan 2019 - men MAN leder fortsatt även om marginalen krymper, det visar Bil Swedens statistik.

Trög oktober för bussarna

Samtrans kvar i Stockholm

Nytt reseavdrag gynnar bussresor

Volvo vann i Skellefteå

Busworld slog rekord

Som tidigare antagits kom årets Busworld i Bryssel att slå alla tiders rekord – nu har arrangörerna räknat samman alla siffror som bekräftar framgången.

MultiQ vann i Danmark

Nya Bussmiljönärer i Västsverige

Projektet Bussmiljönärerna går ut på att erbjuda ett periodkort till invånare på en eller flera områden – så att de lockas till bussen och ställer bilen.

Internet fyller 50

Larsson tar över Skellefteå buss

Kameraupphandling ska göras om

Mohlins växer med uppköp

Höstlovstryck för Vy

Tunnelbanan tidigareläggs

Karlsson till Merresor

Atthoff in efter Wärn

Strand till Nobina

Clemens till Stockholmsmässan

Firth till WSP

Skolbussar i Mullsjö saboterade

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143