23948sdkhjf

Ångan är uppe på Vildmarkståget

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Inlandsbanan och Järnvägsmuseet erbjuder tre exklusiva och unika tågresor med avstamp i årstidernas variationer – resorna sker under tre årstiden 2019.

Det finns möjligheter för researrangörer att inkludera en resa med ett ångloksdrivet tåg rakt genom den svenska vildmarken i mellersta och norra Sverige. Kanske väl sent att hinna pricka in vårresan, men möjligen går det att fixa till en njutningsfull resa till midnattssolen och alldeles säkert går det att uppleva höstens färgexplosion med Vildmarkståget. 

Gemensamt för alla tre resor är att de sker med bekväma 1: a-klassvagnar inklusive restaurang- och barvagn. Dragkraften står ånglok, ellok och diesellok för under olika sträckor. 

God och bra mat är viktigt på alla tre resorna, måltider äts ombord och på utvalda restauranger. Det som skiljer resorna åt förutom årstiderna är resrutten och besöksmålen, säger Elena Jönsson, chef Destination Inlandsbanan.

Den första resan är Vildmarkståget Valborg som börjar och slutar i Gävle, valborgsmässoafton firas på toppen av Dundret i Gällivare. Det unika är att resenärerna bor ombord på tåget i bekväma förstaklasskupéer. Kultur är viktiga inslag på alla resor. Valborgsresan besöker bland annat Stenegård i Järvsö, Thailändska paviljongen och Döda fallet i Ragunda.

Den andra resan går mitt i sommaren, veckan efter midsommar, och går i midnattssolens tecken. Bland annat ingår ett besök på Porjus kraftstation, känt för sin avancerade byggteknik när det byggdes 1915.

Sista resan kommer bli en naturens färgexplosion där resenärerna reser från Stockholm i grönska upp till en fjällvärld i höstskrud. Resan går till Abisko, för att sedan avslutas i Kiruna. En övernattning på Icehotel i Jukkasjärvi ingår.

Vildmarkståget är en nygammal resa. Under början av 1990-talet kördes tematåget och vi har nu vidareutvecklat resan till dessa tre. De breddar vårt reseutbud och med det hoppas vi nå nya resenärer som lockas av god mat, norrländsk natur, kultur och historia samt vill uppleva detta bekvämt paketerat och från ett klassiskt tåg med sin egen historia, säger Elena Jönsson. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kryssningspremiär i Stockholms Hamnar

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Lindstål till Stockholms Hamn

Nyhetsbrev

Turistbussen kräver mer

Sveriges Bussföretags TURBO-grupp tog upp frågan om bland annat bussbälten som kärvar och de extra krav som gäller för den som ska köra en turistbuss.

Arkiv

Nya glasögon för Transportstyrelsen

Branschen har länge mött kalla handen i sitt möte med Transportstyrelsen - men på Busstorget i Tylösand verkade det som om myndigheten äntligen bytt glasögon.

Nya villkor för bussresor

Nu blir det nya villkor för beställning av bussresor – det ska bli enklare att få ersättning för skador som uppkommer i samband med bussresor.

Rekordmånga anmälda till Busstorget

11 april kommer 235 deltagare till eventet Busstorget på Hotel Tylösand i Halmstad - det är fler deltagare än tidigare år.

Bussar för Snälltåget

Stena valutasäkrar Danmarksresan

Resia satsar på tågresor i Europa

Många vill, men det är både dyrt och krångligt att åka tåg mellan länder i Europa – nu lova Resia att ändra på den saken och tar samtidigt upp konkurrensen med bussresorna.

Svagt första kvartal för Tallink

SAS hotas av pilotstrejk

Hotet om pilotstrejk i Norden är nära och riktas mot det samägda flygbolaget SAS – ländernas pilotföreningar har varslat om strejk som träder i kraft 26 april.

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

WOW air i konkurs

Det isländska flygbolaget WOW air har gått i konkurs - bolaget har länge brottats med svåra ekonomiska problem.

Halv miljon till Östersjön

Kryssarna - en miljardaffär

Kryssningstrafiken genererar nästan 2 miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen i Stockholmsregionen – det framgår av en färsk rapport.

Sundås premiär på Busstorget

Oscar Sundås, branschutvecklare på Sveriges Bussföretag ser fram emot att få delta på Busstorget för första gången – i år genomförs branschmötet i Tylösand 11-12 april.

Ökning för flyg dämpades 2018

Under 2018 uppgick antalet passagerare på svenska flyg­platser till 39,3 miljoner – rekord visserligen, men tillväxten var den lägsta på många år.

Hyttval möjligt på Birka

2

Silent disco hos RK

250 personer kom till RK Travel Groups caribiska kalas i Göteborg – en av höjdpunkterna var Silent disco där alla rockar loss till den musik de själva valt.

Bengtsson till Buhres på Kivik

Wik till Busstorget

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126