23948sdkhjf

Ångan är uppe på Vildmarkståget

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Inlandsbanan och Järnvägsmuseet erbjuder tre exklusiva och unika tågresor med avstamp i årstidernas variationer – resorna sker under tre årstiden 2019.

Det finns möjligheter för researrangörer att inkludera en resa med ett ångloksdrivet tåg rakt genom den svenska vildmarken i mellersta och norra Sverige. Kanske väl sent att hinna pricka in vårresan, men möjligen går det att fixa till en njutningsfull resa till midnattssolen och alldeles säkert går det att uppleva höstens färgexplosion med Vildmarkståget. 

Gemensamt för alla tre resor är att de sker med bekväma 1: a-klassvagnar inklusive restaurang- och barvagn. Dragkraften står ånglok, ellok och diesellok för under olika sträckor. 

God och bra mat är viktigt på alla tre resorna, måltider äts ombord och på utvalda restauranger. Det som skiljer resorna åt förutom årstiderna är resrutten och besöksmålen, säger Elena Jönsson, chef Destination Inlandsbanan.

Den första resan är Vildmarkståget Valborg som börjar och slutar i Gävle, valborgsmässoafton firas på toppen av Dundret i Gällivare. Det unika är att resenärerna bor ombord på tåget i bekväma förstaklasskupéer. Kultur är viktiga inslag på alla resor. Valborgsresan besöker bland annat Stenegård i Järvsö, Thailändska paviljongen och Döda fallet i Ragunda.

Den andra resan går mitt i sommaren, veckan efter midsommar, och går i midnattssolens tecken. Bland annat ingår ett besök på Porjus kraftstation, känt för sin avancerade byggteknik när det byggdes 1915.

Sista resan kommer bli en naturens färgexplosion där resenärerna reser från Stockholm i grönska upp till en fjällvärld i höstskrud. Resan går till Abisko, för att sedan avslutas i Kiruna. En övernattning på Icehotel i Jukkasjärvi ingår.

Vildmarkståget är en nygammal resa. Under början av 1990-talet kördes tematåget och vi har nu vidareutvecklat resan till dessa tre. De breddar vårt reseutbud och med det hoppas vi nå nya resenärer som lockas av god mat, norrländsk natur, kultur och historia samt vill uppleva detta bekvämt paketerat och från ett klassiskt tåg med sin egen historia, säger Elena Jönsson. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klimatdebatten gynnar bussresan

"Res klimatsmart i turistbuss"

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Nyhetsbrev

Inlandsbanan fick ny styrelse

Arkiv
1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

Himmelfjäll öppet för bokning

Spännande forskning om turism

Hur kan marknadsföring av platser bli mindre stereotyp och mer inkluderande? Den frågan försöker forskare på Malmö universitet reda ut.

Flixbus startar flygbusslinje

Från 25 juni börjar Flixbus att trafikera en ny expresslinje mellan Stockholm City och Arlanda – aktören kommer att ha marknadens lägsta pris på sträckan vid tidigt köp.

SJ lanserar tågluffarkort

Rekordresultat för SkiStar

Extra nattrafik under Fallens Dagar

Badbusstrafik i Trollhättan

Turister bussluffar i Stockholm

Bussförbud på Slottsbacken överklagas

Stockholms läns Bussbranschförening har överklagat förbudet för buss på Slottsbacken – Trafikborgarrådet skyllde nyligen på hovet, bussbranschen vill ändå ha bort förbudet.

Helldén: ”Det är kungens fel!”

Kroatien fortsatt populärt

Enligt ny statistik från reseplattformen TripAdvisor är Kroatien det resmål som ökat mest i popularitet och i antalet sökningar på TripAdvisor under årets första fyra månader.

”Dyra tågbiljetter en myt”

Kölsträckning i Kina

Taxfree på flyget upphör

Klimatångest gynnar tågresande

Svenskarnas resmönster har förändrats dramatiskt till följd av klimatdebatten – ett exempel på det är att tågresandet fördubblats de senaste 18 månaderna.

Flygbussarna Charter blir fossilfria

Plus

Fem snabba frågor...

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.166